vineri, 27 martie 2015

Ce sunt si pentru ce folosim uleiuri esentiale

Uleiurile esentiale nu sunt de fapt uleiuri chiar daca se numesc asa. Ele sunt extracte concentrate din plante, cojile plantelor, seminte sau radacini si nu lasa urma uleioasa deoarece nu contin materii grase.
Desi pe planeta noastra exista mii de specii de plante, doar cateva sute dintre ele pot produce destula cantitate pentru a fi extrasa si din aceasta cauza procedeul poate fi costisitor datorita cantitatii mari de materie prima necesara umplerii unei sticlute.
Un ulei esential adevarat se va recunoaste dupa pretul ridicat pe care-l are la gramaj si va fi pur si fara adaosuri.  Ca sa intelegem putin mecanismul obtinerii acestor uleiuri esentiale e nevoie sa fim constienti ca nu e treaba usoara si ca exista specialisti in chimie care se ocupa cu extragerea uleiurilor.  In prezent exista trei metode acceptate pentru obtinerea uleiurilor de calitate.
Metoda presarii la rece ajuta la obtinerea de uleiuri esentiale nerafinate din coji si fructe. Aceste uleiuri sunt cele mai indicate deoarece sunt lipsite de compusii chimici care in mod normal s-ar regasi intr-un ulei rafinat (metoda presarii la cald) si au toate proprietatile intacte.
Metoda distilarii consta in principiu in fierberea plantei sau a unei anumite parti dintr-o planta si obtinerea unor aburi, care dupa racire va rezulta uleiul esential.
Si mai avem metoda extractiei cu solventi. Aceasta metoda este una complicata si se aplica in special florilor fragile care nu ar rezista procesului de distilare. Dupa ce floarea este sigilata bine intr-un container cu solvent, substanta rezultata va fi un ulei aromat care va fi extras cu ajutorul alcoolui si va deveni un ulei pur. Metoda aceasta aminteste usor de filmul “Parfum: povestea unei crime” si mai exact cum personajul principal se pregatea pentru captarea parfumului pielii femeilor prin distilarea florilor de papadie.
La noi exista magazine specializate online care au inteles importanta produselor naturale si de calitate si reusesc sa le prezinte clientelei intr-un mod foarte detaliat si atragator.
Uleiurile esentiale se folosesc din timpuri stravechi ca si medicamente, ingrediente pentru mancaruri, parfumuri sau pentru infrumusetare.  In ultimii ani, proprietatile acestora si beneficiile aduse organismului uman au fost supuse unor numeroase teste stiintifice asa ca acum avem si dovezi clare care sustin puterea uleiurilor esentiale.
Fiecare produs trebuie sa contina informatii vitale pentru consumator, mai ales daca este cumparat online. De la metoda de extragere, la indicatii speciale precum solubilitatea acestuia in apa, grad de toxicitate,  doza maxima pentru aplicare si modul de pastrare, precum si valabilitatea acestuia trebuie specificate clar si citite cu atentie pentru a evita si preveni eventuale accidente.
Uleiurile esentiale nu sunt periculoase daca se respecta indicatiile unui medic fitoterapeut sau cele corespondente produsului folosit. Dar se poate sa provoace reactii adverse, mai ales persoanelor cu pielea foarte sensibila si bebelusilor de aceea e indicata o testare inainte. Se pune un strop din ulei pe interiorul incheieturii si se asteapta de obicei intre 24 si 48 de ore. Daca in acest timp nu apare nici o reactie, puteti folosi uleiul cu incredere.

In locul medicamentelor si cremelor care promit o stare de bine, o piele hranita si catifelata sau cine stie ce alte minuni, amintiti-va ca natura ne este un aliat si un ajutor ce nu trebuie ignorat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu