duminică, 8 martie 2015

Fenomenul ferestre termopan

Acum aproximativ 10-15 ani, in Romania s-a nascut un trend nou. La fel ca toate curentele romanesti, acesta nu s-a nascut de la sine ci a fost importat, din strainatate, acolo unde acesta era deja o banalitate.

Este vorba despre fenomenul ferestre termopan, aceste inventii ale secolului XX care avea sa schimbe cu totul fata constructiilor romanesti. In principiu, acestea se gaseau doar cu tamplarie de aluminiu, si au fost folosite mai mult de catre companii si firme comerciale, decat de utilizatori casnici. Acest lucru avea sa se schimbe destul de curand cand a fost creata tamplaria PVC, mult mai ieftin si mai accesibila publicului larg. Acest material avea sa schimbe pentru totdeauna imaginatia romanilor. In scurt timp feresrtele termopan cu tamplarie PVC au luat cu asalt piata romaneasca, de unde nu a plecat nici acum, 10 ani mai trziu, ba mai mult, ar da semne ca nu pleaca prea curand.
La fel ca popularul proverb “ce-i prea mult strica”, se pare ca la noi a stricat prea mult. Sigur, fiecare persoana este indreptatita sa face ce doreste cu proprietatea pe care o detine. Chiar daca are un apartament, intr-un bloc cu locuinte si decide, impreuna cu ceilalti locatari sa schimbe intreaga fatada a blocului si o vopseasca verde crud si sa puna ferestre termopan uriase, fie ca locuieste singur intr-o casa veche de peste 90 de ani, omul are dreptul sa isi modifice proprietatea dupa bunul plac.
Aceasta nu este o problema, problema este mentalitatea si gustul oamenilor. Spuneti-mi, de cate ori nu ati trecut pe langa o casa veche, construita in stilul anilor 1920? Daca locuiti intr-un oras mare, acest lucru este inevitabil. Spuneti-mi, cate dintre aceste case au ferestre termopan, eventual albe(ca sa iasa din context cat mai bine)? Raspunsul este prea multe. Romanii nu au simtul exagerarii asa ca fac, cu nonsalanta, cele mai nepotrivite alegeri cand vine vorba de mostenirea pe care o lasa in lume. Nimeni nu spune sa nu iti izolezi casa mai bine, chiar daca e veche, dar fa-o cu stil. In momentul de fata, proprietarii cladirilor de patrimoniu pot fi ajutati de primarii sau de Guvern pentru  a obtine finantare si a le renova cum scrie la carte. In felul acesta ii vei pastra stilul arhitectonic, dar o poti izola cu ferestre termopan cu tamplarie din lemn stratificat. Arata mai putin kitch  si ai sansa sa o faci gratis. Intrebarea este: de ce doar foarte putini romani sunt dispusi sa faca acest lucru? De ce majoritatea aleg sa isi puna buzunarul la bataie, chiar daca rezultatul lasa de dorit? Din nepasare, cel mai probabil.

La fel cum din nepasare, pe teritoriul intregii tari exista primari si consilii locale care inlocuiesc ferestrele cladirilor de patrimoniu, cu obisnuitele ferestre termopan. Ei, cu siguranta stiu ca beneficiaza de ajutorul statului, insa de ce nu o fac? Aici e alta poveste pentru ca poate o fac, dar cum fiecare trebuie sa primeasca cate ceva, din ferestre termopan cu tamplarie de lemn, in contract, se transforma in ferestre cu tamplarie PVC in realitate. Sunt mai ieftine si cui ii mai pasa cum arata scoala sau muzeul, atata timp cat toata lumea primeste cate ceva.

Romanii ar trebui sa se intoarca pe drumul integru si stilat oe care l-au urmat odata, altfel ne transformam singuri tara intr-un kitch general.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu